as the world burns - bol sözlük

as the world burns



başlık no:45892 okunma:234



  1. gelelim bir hiphop şaheserine daha. 1999 yılında çıkan arsonists grubunun ilk albümüdür. as bağlaç olarak üç farklı anlamda kullanılsa da buradaki anlamı while ile eşittir yani albüm adı dünya yanar iken şeklinde yorumlanabilir. neyse, albüm belli bir konseptte ilerleyen bir albüm değil. lakin grupta mc sayısı fazla olduğundan çeşitlilik çok tutulmuş ve introyu saymazsak 20 parça çıkmış. albümde liriklerin zenginliği keyif verici düzeydedir. zira albümde aşırı taşak parçalar da var, lirisizmin konuştuğu parçalar da var. flow konusunda da ezber bozan parçalar var. albüm 99 yılında çıktığı için, east coast hiphop'ın en yoğun olduğu dönemlerin sonuna denk gelen bu sürede o dönemin bütün birikimini içinde gösteriyor. zaten grup üyeleri de devasa derece fazla isme respect çakarak bu isimlerin hakkını veriyor. albümden birkaç parçayı ele alacak olursak;

    backdraft;
    albümün ilk parçası. beş mcnin de birbiriyle paslaşarak gövde gösterisi yaptığı parça. uyum içerisinde hiç durmayan 3 dakkalık bir performans.





    pyromaniax;
    albümün en taşak parçası. bu parçayı grup üyeleri de çok sevmiş olacak ki albümün single'ı olarak yayınlandı. parça billboard'da hiphop singles listesinde 43 numaraya ulaştı.





    underground vandal;
    parça başlarken hiphop'ın dört elementine saygı duruşuyla başlıyor. parçada o dönem undergroundda bir şeyler üretmeye çalışan ve bugünlerde ünlenmiş, paranın amına koymuş isimlere respect çakılıyor. sadece mc olarak değil b-boy, graffitici ve djlere de. zira grup üyeleri de bu işlerle uğraşmış isimler. parçada adı geçen ve respect çakılan isimler şu şekilde; Non Phixion, shadez of brooklyn, pitch black, killarmy, company flow, slim shady, organized konfusion, the x-ecutioners, invisibl skratch piklz, black star, beatnuts, mf doom. ananı sikeyim dayı şunu rapçiyim diyen adama sorsan yarısını bilmiyorum der. o senelerde böyle bir işin çıkması gerçekten de herkesin herkesten haberdar olduğunun bir göstergesidir.





    rhyme time travel;
    gruptaki Q-Unique'nin tek başına üstlendiği, adından anlaşılacağı üzere zaman yolculuğunda geçen bir parçadır. bu da albümün taşak parçalarındandır. sırayla 1979'a ve 1988'e yolculuğundan sonra günümüze yani 1999'a gelir. buradaki espiri ise, o senelerde icra edilen rapi anarak o dönemin altyapısıyla ve flowuyla verse icra etmektir. bence güzel bir şarkı. fikir de güzel icrası da.





    flashback;
    yine geçmişin yaad edilidği bir parçadır. lakin taşak değildir. grup üyelerinin bu işe girişmesine vesile olan o dönemki kültür ortamı betimlenmiştir. nakaratında da dediği gibi Cuz we, never forgot where we came from.





    d-sturbed words;
    grubun mclerinden d-stroy'un normal bir kafa ile yaptığını düşünmediğim bir parçadır. parça hayvanat bahçesinde geçmektedir ve hayvanların düşüncelerini dile getirmeye çalışıyor lakin böyle komik bir kafiye olamaz.





    geembo's theme;
    tekrardan d-stroy'un flowunu konuşturduğu bir parçadır. ezber bozar. bu kadar iyi flow bu kadar iyi kaleme sığdırılamaz.





    kalan parçaları da iyidir lakin ben dikkat çekmek istedim. baştan oynata bas, kaymak gibi aksın. öyle bir albümdür. dolu dolu hiphop pompalar.
    650 gayme maas
    29/10/2022 23:29 ~ 23:39
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  2. fb | twt | youtube | insta | spotify | anket | uyarı | devlog

    bol'da yer alan içeriğin doğru veya güncel olduğu hiçbir şekilde iddia veya garanti edilmemektedir. burada okuduklarınız sizi dehşete düşürürse türkçe rap ansiklopedisine de göz atmayı deneyebilirsiniz.
    hukuka aykırı olabileceğini düşündüğünüz içerikler titizlikle incelenip gereği düşünülmektedir. sözlüğü reklamsız görüntülemek isterseniz üye girişi yapabilirsiniz. soğuk içiniz.

    rastgele gururlarımız: